Debutant Lars Casteel meteen Koning van Vaassen

Ook bij de jubileumeditie van het Vogelschieten is het de titelverdediger niet gelukt om zijn troon te behouden. Uitgerekend debutant Lars Casteel mag als 'Koning van Vaassen' het dorp vertegenwoordigen bij de gemeentelijke strijd in Epe. Het was bij de tiende versie van dit evenement geen record, want hij trof de houten romp pas bij de 187ste poging, maar desondanks is het een triomf om trots op te zijn.131012 vogelschieten

Bij de tiende keer dat het vogelschieten werd gehouden door het Sint Maartengilde uit Epe in samenwerking met carnavalsvereniging De Rossumdaerpers en schietvereniging Prinses Juliana uit Emst, was Dick van Schoonhoven titelverdediger. Vorig jaar had hij het record verbroken door de romp al bij de 149ste poging naar beneden te halen, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in Lars Casteel. Eigenlijk had die helemaal niet willen meedoen, omdat hij beweerde ,,het niet te kunnen." Maar... Hij liet zich overhalen en vervolgens gold het principe: hij kwam, zag en overwon. Het duurde 85 schoten voor Alfons Mulder de linkervleugel van de houten vogel naar beneden haalde. Vervolgens was het na 137 pogingen raak voor Marcel Broekhuizen, want die zorgde dat de rechtervleugel naar beneden kwam. De kop was voor een speciale gast, want Bert van Spil uit Huizen doet al jaren mee in Vaassen. En nu streek hij na 173 schoten een prijs op.

Toen was echter het moment aangebroken dat alleen Vaassenaren verder mochten. Velen zagen zich al als de nieuwe Koning, maar sommigen kwamen niet eens aan de beurt, want bij poging nummer 187 tekende Lars Casteel voor de overwinning. Natuurlijk werd hij door het Sint Maartengilde met gilde - eer gehuldigd. Dat betekent met tromgeroffel, vlagvertoon en een optocht door het centrum.
Na de prijsuitreiking was er nog een speciaal moment voor Toon Hagen. Elf jaar geleden had het Sint Maartengilde in drie van de vier dorpen een partner die het Vogelschieten faciliteerde. In Vaassen had de organisatie nog niemand gevonden, maar dankzij het aanbod van Toon Hagen sprongen De Rossumdaerpers 'in dit gat'. Het gilde gaf hem via keizer Tom Leurs een aandenken bij dit jubileum als dank voor de hulp die dus inmiddels al tien jaar duurt.

Tags: Oktoberfeest