Vele bekende artiesten op bezoek bij Prins Erik I en Prinses Merlin

Zoals al vele jaren gebruikelijk is, is carnavalsvereniging De Rossumdaerpers er óók voor 2014 in geslaagd om vele topartiesten te contracteren om een optreden te geven tijdens het komende carnaval van 1 tot en met 4 maart. Daarbij horen Rob Ronalds, Helemaal Hollands, de Gebroeders Ko, de Venga Boys, het One Two Trio en Wimmie Bouma tot de meest bekenden. Het publiek mag zich dus weer verheugen op een Sterrenparade met veel vrolijke en ontspannende muziek.

 

Zoals gebruikelijk starten de activiteiten niet in, maar voor De Rossumburcht, de omgebouwde sporthal van dorpscentrum De Wieken, als op 1 maart traditioneel de Sleutel wordt overhandigd aan Prins Erik I door burgemeester H. van der Hoeve van de gemeente Epe. Na de officiële plechtigheden begint de optocht door het dorp. Als de deelnemers en bezoekers terugkeren in De Rossumburcht worden zij verwelkomd door de eerste carnavalsklanken van onder meer De Zware Jongens. De Friezen hebben sinds het uitkomen van hun eerste single in 2000 al liefst twintig hits gescoord. Daarvan was ‘De Jodeljump’ uit 2007 zonder enige twijfel hun grootste succes. De eerst hit van het duo was: ‘Het bejaardenlied’, dat bijna gelijktijdig werd gevolgd door de Nederlandse versie van ‘Anton aus Tirol’. ‘De Poes van Tante Loes’, ‘Rosemarie’ en ‘Marsepein en speculaas’ zijn enkele andere krakers. Hun laatste hit is de moderne versie van ‘En van je hela, hola houdt er de moed maar in, houdt er de moed maar in’.

140104 programma4

De artiestenparade gaat ’s avonds verder met Jelle B, Rob Ronalds en Helemaal Hollands. Het Openingsbal wordt dit jaar geopend door Jelle B. Behalve een goede stem en een geweldig gevoel voor entertainment beschikt hij ook over enorme dosis enthousiasme. Niets is hem te gek. Zijn show is een doe - en - zing - mee - feest afgewisseld met te gekke nummers die veel mensen misschien zijn vergeten, maar die door Jelle B worden gespeeld. De zanger weet tijdens zijn optreden iedereen (jong, oud, dun, dik) aan te spreken en staat te boek als de wandelende Ipod.

Drie jaar geleden maakten zij van de Hollandse Avond op Rosenmontag een onvergetelijk succes. Nu gaan zij voor het Openingsbal: eerst Rob Ronalds en dan Helemaal Hollands. ‘Kleine blonde Mariandel’, ‘Het rode lampie’, ‘Hey Baby’ en ‘Meisjes van de nacht’. Was allemaal getekend door een zekere Amsterdammer die nog altijd bruist van de energie om iedereen een heerlijke avond te bezorgen. Rob Ronalds is echter meer dan dat, want in het verleden kon iedereen genieten van de huiszanger van niemand minder dan het grappigste konijn van Nederland, Ab Normaal. Eerder was de zanger één van de mannen van het Cooldown Café die furore maakten met ‘Hey Baby’.

En na het ‘Gloria in Excelsis Deo’ van Rob Ronalds is het vervolgens de beurt aan ‘Hallelujah’ van Helemaal Hollands. En zo blijken beide acts niet alleen al eens op dezelfde avond op de bühne van de Rossumdaerpers te hebben gestaan, maar ook nog eens recente hits te hebben met een vergelijkbare achtergrond. Maar ze hebben niet alleen bekende hits van anderen; ze hebben vooral veel eigen repertoire dat tot de klassiekers van de feestmuziek is gaan horen. ‘Ein Stern der deinen Namen trägt’ werd de hit van Helemaal Hollands in 2008: ‘Een ster vernoemd naar jou’. Eén keer horen staat gelijk aan meeschreeuwen. Om vervolgens te scoren met de Nederlandse versie van ‘Walking on sunshine’ van Katrina and the Waves: ‘Blij als de zon schijnt’. Maar ook dat werd overtroffen door ‘De Ober’, gevolgd door ‘Waar is dat feestje’, ‘We gaan als een raket’, ‘De Orgelman’ en natuurlijk hun meezinger van 2013: ‘Hallelujah’.

140104 programma1

Op zondag volgt de Kindermiddag met eerst twee clowns. Om vervolgens ruimte te bieden op het podium aan De Gebroeders Ko. Vorig jaar veroverden zij op de Hollandse Avond de Rossumburcht. Zij riepen het Vaassens carnaval zelfs uit tot de beste plek om carnaval te vieren. Nu krijgen de kinderen de kans om dat nog eens dunnetjes over te doen. Wie kent ze niet. ‘Schatje mag ik je foto, heb je een foto voor mij?’ ‘Ik heb een toetoetoeter op mijn waterscooter’. ‘Alleen maar schoenen aan.’ ‘Eén bitterbal en ik was verloren’. ‘Ik heb een boot, ik heb een een splinternieuwe boot, haar naam is Anna en ze ligt hier in de sloot.’ Het zijn slechts enkele van de vele, vele feesthits die de gebroeders Ko op hun naam schreven. Zo groeiden zij uit tot de ongekroonde koningen van de feestmuziek. Ooit waren zij al eens tijdens de kindermiddag op de bühne der Rossumdaerpers en na vorig jaar is het opnieuw de beurt aan de jongste Vaassenaren.

Vervolgens is zondagavond tijd voor een gezellig apres ski feest in de eigen ski-hut van De Rossumdaerpers. Daarbij heeeft een gastoptreden plaats van De Venga Boys. Precies elf jaar geleden, in 2002, mochten Prins Freddy en Prinses Pascalle deze topact verwelkomen en nu – hoe kan in het carnavalssferen – is deze unieke formatie terug op de bühne. Als geen ander wist en weet het kwartet om een traditioneel feest met zonnige stemming te combineren. Een ideale mix voor het apres skiën op de zondagavond. In maart ’97 bracht de groep de eerste single ‘Up and down’ uit, die direct in heel Europa de top vijf haalde. Het bleek slechts een voorproefje van hetgeen ging komen, want bijna iedereen op deze aardbol kent de opvolgers: ‘Boom, Boom, Boom’, ‘We’re going to Ibiza’ en ‘We like to party’. Deze hits werden zo’n beetje overal ter wereld dubbel platina.

140104 programma2

Op Rosen Montag is het tijd voor de Hollandse avond, waarbij verschillende optredens centraal staan. De opmars van Dennis Wiltink bij De Rossumdaerpers lijkt niet te stuiten. Na te zijn begonnen op de zaterdagmiddag, volgde een optreden tijdens de dinsdagmiddag en nu… Is het de beurt aan de wens van alle artiesten die uit deze regio komen. Eens in de voetsporen treden van de ultieme feestband aller tijden, De Havenzangers. Eens op Rosen Montag op de bühne der Rossumdaerpers staan. Die ruimte geeft de vereniging de Epenaar maar wat graag.

Vervolgens is het de beurt aan Het Feestteam. ‘Ik neem je mee, hé, hé, hé, hé’. ‘Hoeba, hoeba hop’. Of wat te denken van hun versie van ‘The A-Team’. Het zijn deuntjes die hun origineel waren of die zij in een nieuw ‘jasje’ hebben gestoken. En de titel zegt misschien niet alles, maar ‘Vergeten’ is ongemerkt hun grootste kaskraker. Daar komt immers een eigen interpretatie van Laaaaalaaaaa in voor. Kortom: Het Feestteam staat garant voor een heerlijk optreden.

140104 programma5

Andere band zetten de officiële clips van hun nummers online. Vergeet het maar bij One Two Trio. Van die groep zijn alleen live - optredens terug te vinden. Het zegt alles over de formatie, want daar ligt de grote kracht van de heren. Op Rosen Montag gaan zij dat wederom bewijze. One Two Trio is de ultieme feestband om de avond een extra dimensie te geven. Met megakrakers als ‘Juffrouw Toos’, ‘de Series uit mijn jeugd’ en ‘10 kleine tuinkabouters’ heeft de groep in alle opzichten uitstekende carnavalsnummers gemaakt. De formatie brengt humor, interactie en aanstekelijke enthousiasme over op het publiek.

Nog even heerlijk genieten. Nog even een paar uurtjes, want het is al weer de laatste dag. Dat geldt voor dinsdag 4 maart. Met eerst ’s middags een feest aan de lange tafels die doet denken aan de Oostenrijkse avonden van de oktoberfeesten, maar dan met carnavalsmuziek voor mensen van alle leeftijden. Dan krijgen de aanwezigen onder anderen De Zotte Zusjes vorgeschoteld. ‘Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’ zingen voor Sinterklaas. Vijf vrouwen die het uitschreeuwen: ‘Ik wil een cowboy als man’. Of als jonge meiden een feestje vieren in de kleedkamer onder het mom: ‘Wordt nooit verliefd, want dan ben je verloren’. Het past allemaal bij De Zotte Zusjes.

140104 programma3

Zij maken overal vrolijkheid van. De Zotte Zusjes zijn vijf vrolijke meiden die op geheel eigen wijze interactief vermaak en gezelligheid brengen met Nederlandstalige liedjes. Dan komt ook Gerben Tijssen naar De Rossumburcht. Hij heeft de mensen al vermaakt bij Kokkie en De Toren in Vaassen, waardoor de club hem ook een kans wil geven op de hoofdbühne van het carnaval.

De band die dinsdagavond optreedt bij de pyjamaparty annex nachtponnenfeest is Plork en de Aannemers. Maar er is ook een bijzonder gastoptreden. Radio NL houdt elk jaar een Top 1500 met de meest populaire Nederlandstalige hits aller tijden. Die verkiezing werd niet gewonnen door Frans Duijts met ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’. Die klassieker stond op drie. Zelfs ‘Jij geloof van mij’ van André Hazes was geen nummer één. De ultieme volkszanger aller tijden moest genoegen nemen met de tweede plaats. Deze mannen werden overtroffen door ‘De ring die jij draagt’. De klapper op de slotavond van carnaval 2014 is de man die Frans Duijts en André Hazes overtrof: Wimmie Bouma.

Om twaalf uur volgt het moment dat de man die vier dagen feest opent, terugkeert op het podium: voorzitter Jan van Bussel. Hij verzorgt de officiële sluiting.

 

Tags: Carnaval, Artiesten