Nieuwjaarstoespraak voorzitter Jan van Bussel

Zoals gebruikelijk publiceren wij hier de Nieuwjaarstoespraak die voorzitter Jan van Bussel heeft gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van zaterdag 4 januari.

 

140104 receptie

Namens cv De Rossumdaerpers heet ik iedereen van harte welkom, met natuurlijk een speciaal woord van welkom voor Prins Erik de Eerste en Prinses Merlin. Ook wil ik, ongeacht of zij er zijn, ons erelid Toon Hagen, onze erevoorzitter Toon Leerkes, de leden van verdienste Jan Duinstee en Remmelt Timmer evenals alle dragers van de Ereridder der Rossumdaerpers van harte welkom heten.

Verder zijn er natuurlijk een aantal instanties en zusterverenigingen aanwezig en daar zijn we blij mee. Dus bij deze ook een hartelijk welkom voor...

Voor dat ik verder ga met mijn toespraak, wil ik hier stilstaan bij alle leden die ons zijn ontvallen onder wie ons erelid Henk Beuke. Voor al die mensen wil ik graag een moment stilte in acht nemen…

Dank u. We zitten in een bijzondere fase in de historie van onze vereniging, want Toon Hagen heeft na liefst 42 jaar afscheid genomen uit het bestuur. Hij is één van de vele voorbeelden van mensen die al heel, heel lang actief zijn voor onze club. Hij is een voorbeeld van de continuïteit waar De Rossumdaerpers trots op zijn. Er zijn immers heel veel mensen die zich met heel veel plezier inspannen om carnaval tot een mooi feest te maken. Daarin schuilt ook een gevaar. Het is immers voor elke organisatie goed om steeds te vernieuwen en te verjongen. Alleen zo kun je continuïteit werkelijk voor lange tijd waarborgen.

Daar zijn we zeker binnen ons bestuur mee bezig. We zijn daarom gelukkig met Erik Strunk als nieuw lid, maar willen dat proces de komende jaren voortzetten. Om De Rossumdaerpers een nog mooiere toekomst te geven, bieden we ruimte aan mensen met een frisse kijk op de zaken. Wij hebben belangstellenden een bloeiende vereniging vol met sympathieke, goedwillende mensen te bieden.

De mooie dingen waarmee we te maken hebben, zorgen wel vaker voor netelige vraagstukken. We zien het bijvoorbeeld als een uitdaging om de alsmaar toenemende groei van ons ledenaantal in goede banen te leiden. Steeds meer mensen willen naar onze feesten, maar we hebben slechts een beperkte capaciteit.

Soms hebben we óók te maken met veranderingen die ons worden opgedragen, zoals het rookverbod. Maar… Er komt weer iets op ons af. We willen jongeren erop wijzen dat iedereen vanaf zestien jaar welkom blijft op alle avonden, maar dat we alleen mensen van boven de achttien alcohol schenken. Weet dat het ook leuk kan zijn om carnaval te vieren zonder alcohol! Tegelijkertijd wil ik overigens ook de gemeente vragen ons in het begin hierbij te helpen. Wij doen ons best, dus ben a.u.b. nog even coulant als het ergens nog niet helemaal perfect loopt.

In de categorie jongeren wil ik hier ook heel graag onze trots uitspreken voor de meiden van ons dansgardes. De Stardancers haalden op de Intrada een eerste en een tweede plaats, terwijl in dat heel sterke deelnemersveld de Magic Dancers een tweede en een vijfde plaats pakten.

En daarmee ben ik al weer uitgekomen bij het programma voor carnaval 2014. Datgene waarvoor vele mensen naar deze receptie zijn gekomen. Op 1 maart beginnen we natuurlijk weer met de optocht en tijdens het feest na afloop daarvan kan het publiek onder meer genieten van de Zware Jongens. Bij het Openingsbal hebben we de laatste jaren altijd drie optredende zangers, zangeressen of bands. Deze keer is het de beurt aan Jelle B, Rob Ronalds en Helemaal Hollands.

Maar… We zijn misschien nog wel trotser op de line-up voor de zondag. Behalve twee clowns komen namelijk ook de gebroeders Ko terug naar Rossumdaerp. Vorig jaar riepen zij Vaassen nog uit tot de mooiste plek om carnaval te vieren. Nu mogen de kinderen die status bij hen bevestigen. En ’s avonds ontvangen we opnieuw hele goede bekenden van ons. Het apres skiën beleefde zijn grote doorbraak in De Rossumburcht met de Venga Boys. Dan staat die groep weer bij ons op de bühne.

Dan zit het feest er nog lang niet op, want avond waarvoor wij traditioneel bekend staan moet dan nog volgen. En die biedt ook weer veel moois, want dan mag het publiek zich verheugen op Dennis Wiltink, DJ Jeronnimo, Het feestteam en het One Two Trio. Tijdens het laatste optreden van de Toppers in de Amsterdam Arena zongen tienduizenden mensen nog uit volle borst hun grootste hit mee: Juffrouw Toos.

Op de dinsdagmiddag gaat het al snel verder. Dan komt Gerben Tijssen naar De Rossumburcht. Hij heeft de mensen al vermaakt bij Kokkie en De Toren, wardoor wij hem die kans ook geven bij ons. En – ja hoor heren – ook nog eens vijf dames, want verder geven De Zotte Zusjes een spetterend optreden. De band die dinsdagavond optreedt is Plork en de Aannemers. Maar er is ook een bijzonder gastoptreden. Radio NL houdt elk jaar een Top 1500 met de meest populaire Nederlandstalige hits aller tijden. Nee, die verkiezing werd niet gewonnen door Frans Duijts met ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’. Die klassieker stond op drie. Zelfs ‘Jij geloof van mij’ van André Hazes was geen nummer één. De ultieme volkszanger aller tijden moest genoegen nemen met de tweede plaats. Deze mannen werden overtroffen. Door ‘De ring die jij draagt’. De klapper op de slotavond van carnaval 2014 is de man die Frans Duijts en André Hazes overtrof: Wimmie Bouma.

Mede daarom gaan we met vertrouwen het nieuwe jaar in. Dat begint met een hopelijk mooi carnaval. Gevolgd door een even leuk Oktoberfeest. Het zijn hoogtepunten van 2014. Namens bestuur en leden van De Rossumdaerpers wil ik iedereen veel geluk en bovenal gezondheid toegewenst in 2014.

Tags: Carnaval, Artiesten