Wie volgt Jeroen Bourgonje op als koning?

Jeroen Bourgonje verdedigt op zaterdag 14 oktober zijn titel als Koning van Vaassen. Dan houdt het Sint Maartengilde uit Epe in samenwerking met carnavalsvereniging De Rossumdaerpers immers een nieuwe versie van het Vogelschieten, waarbij het unieke zich voordoet dat dit onderdeel van het programma binnen wordt afgewerkt. Het staat immers centraal tijdens een gezellig samenzijn in de dan weer tot feestpaleis omgebouwde sporthal van dorpscentrum De Wieken. Het is al de veertiende keer dat dit evenement wordt gehouden aan de vooravond van wat nu het Bier und Weinfest is.

De vraag wie hem opvolgt, mag met recht worden gesteld, want het is nog nooit een titelverdediger gelukt om het Koningschap te prolongeren. Zo moest afgelopen jaar Ferry Niekamp de eer aan Bourgonje laten. De strijd heeft deze keer binnen plaats en wordt omgeven door optredens van Die Dorfer en Ruud Appelhof. Zij gaan samen een sfeer creëren die kan worden vergeleken met het vroegere Frühschoppen. Daarin heeft het Vogelschieten een eigen plaats.

Voor het schuttersfestijn in Vaassen zocht het Sint Maartengilde uit Epe ooit samenwerking met De Rossumdaerpers en het groeide vervolgens uit tot een vast onderdeel van de kalender met activiteiten in Vaassen. Belangstellenden kunnen zich nu al via de officiële site van De Rossumdaerpers aanmelden, maar dit ook nog op de dag zelf doen. Eerst wordt er geschoten op kop, vleugels en staart van de opgebouwde houten vogel. Voor elk onderdeel ontvangt de winnaar een prijs. Vervolgens kunnen alleen de vrouwen en mannen uit Vaassen verder gaan om op de romp te schieten. Het betreft immers de voorronde van de gemeentelijke strijd en het Sint Maartensgilde wil bij de finale een vertegenwoordiger uit elk dorp begroeten. Degene die de romp naar beneden haalt, mag zich koning noemen en meedoen aan die eindstrijd. Voorts wordt hij of zij met gilde - eer gehuldigd.

Voor het Bier und Weinfest zijn afgelopen zaterdag al verreweg de meeste entreebewijzen van de hand gegaan. Er zijn tijdens de gebruikelijke openingstijden van De Wieken nog enige kaarten te koop in het dorpscentrum. Het grote feest aan de lange tafels wordt opgeluisterd door Die Dorfer; met een gastoptreden van DJ Rick Romijn van Radio 538 met Die verrückte halbe Stunde.