Wie wordt de Jubileumkoning van Vaassen?

De Oktoberfeesten in Vaassen beleven op zaterdag 12 oktober een jubileum, want die middag wordt er voor de tiende keer gestreden om de titel Koning van Vaassen. Dan houdt het Sint Maartengilde uit Epe in samenwerking met carnavalsvereniging De Rossumdaerpers immers het Vogelschieten bij dorpscentrum De Wieken. Aangezien de titelverdediger nog nooit zijn status handhaafde, lijkt vanaf 14.00 uur de vraag gerechtvaardigd: lukt het Dick van Schoonhoven wel? Hij bereikte afgelopen jaar al een mijlpaal door voor de tweede keer in de historie winnaar te worden.

 

De Oktoberfeesten in Vaassen draaien om onderlinge gezelligheid van mensen. Toch is een festijn natuurlijk niet compleet als die mensen zich nergens op een leuke manier met elkaar kunnen meten en voor dat facet zorgt het vogelschieten. Vanaf 14.00 uur kan iedereen meedoen op het plein voor dorpscentrum De Wieken. Het Sint Maartensgilde houdt dan de plaatselijke voorronde voor het Vogelschieten van de gemeente Epe. Voor het schuttersfestijn in Vaassen zocht het de samenwerking met De Rossumdaerpers.

Belangstellenden kunnen zich om kwart voor twee melden om zich in te schrijven. Iedereen die ouder is dan zestien jaar en het leuk lijkt om mee te doen, hoeft zich niet te generen en kan van de partij zijn. Eerst wordt er geschoten op kop, vleugels en staart van de opgebouwde houten vogel. Voor elk onderdeel ontvangt de winnaar een prijs. Vervolgens kunnen alleen de mannen en vrouwen uit Vaassen verder gaan om op de romp te schieten, aangezien het de voorronde van de gemeentelijke strijd betreft en het Sint Maartensgilde bij de finale een vertegenwoordiger uit elk dorp wil begroeten. Degene die de romp naar beneden haalt, mag zich koning noemen en meedoen aan die eindstrijd. Voorts wordt hij of zij met gilde - eer gehuldigd en door het dorp geleid.

De oktoberfeesten duren van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 oktober. In de reeks activiteiten nemen de Rossumdaerpers op vrijdag de 11e Rossumbeats en op zaterdag de 12 de grote Oktoberfeest Feestavond voor hun rekening. Op de vrijdag staan DJ Sander (Uenk) en de Rossum-DJ’s op het podium. Op zaterdag is het de beurt aan Roy Raymonds, Rein Mercha en Back4More. Voor beide evenementen zijn nog kaarten verkrijgbaar bij dorpscentrum De Wieken.

Tags: Oktoberfeest