Mooie optocht als start van een ‘fijn carnaval’

,,Iedereen een heel fijn carnaval gewenst. Veel plezier!” Met deze woorden sloot Prins Frank I zijn korte, maar krachtige toespraak af tijdens de opening van carnaval 2018. Het feest is begonnen. Het spektakel startte vervolgens met een geweldige optocht door de straten van Rossumdaerp. De deelnemers hadden weer ongelooflijk veel tijd en werk gestoken in hun creaties, waarvan de één nog origineler was dan de ander.

180210 optocht

Het gebeurde in de schaduw van de versierde molen, waarvan de wieken speciaal voor deze gelegenheid draaiden. Het is één van de vele details die vier dagen feest in ons dorp zo mooi maken. Om één uur klonk de buutmars en kwamen de doorluchtige hoogheden met hun gevolg naar buiten. Samen met burgemeester H. van der Hoeve die zijn ambtsketen afdeed en Prins Frank I de gemeentesleutel overhandigde. En hem daarmee spreekwoordelijk de baas maakte.

De burgervader onderstreepte nogmaals carnaval uitstekend aan te voelen. Niet alleen zong hij het nummer van de Luizenmoeder, maar hij had in zijn toespraak een carnavaleske toespeling op de komende verkiezingen en de verschillende politieke partijen die deelnamen aan de optocht. ,,Kijk uit je doppen, laat je niet foppen.” Maar hij verzuchtte er toen wel bij: ,,Hier krijg ik maandag opmerkingen over.”

Daarna was het zo ver dat hij Frank toevertrouwde: ,,Ik hoop dat je de gemeente goed beheert.” Daarmee kon de stoet door het dorp beginnen. Verschillende groepen vroegen tijdens de optocht aandacht voor hun vergeefse zoektocht naar ruimte om praalwagens te bouwen, maar desondanks was er voor het publiek weer ongekend veel om van te genieten. Zo waren er twee groepen die carnaval niet hun eendje vierden, was er voor Prinses Linda (Casteel) een kasteel gebouwd, het was mogelijk om tijdens de optocht de pot op te gaan, kwamen de onthullingen bij de jevoah’s getuigen aan bod, konden mensen even in de optocht zitten, wilden er mensen ‘under koffer’ zijn, waren er twee sauna’s, lieten verenigingen en scholen zich niet onbetuigd, was er mede door het succes van de Gebroeders Ko een dochter van de groenteboer, vergeet ook het hengstenbal niet en luidde een belangrijk advies vooral: Denk niet zwart / wit maar met de kleur van je hart.

Het leidde ertoe dat de jury voor een zware taak stond. Ben Blokvoort, Annemieke Jansen en Diana van Amersfoort kwamen tot de slotsom dat de Toetjes Club met hun Surfers Paradise de beste waren en de wisselbeker wonnen. De publieksprijs was voor CV De Beunhazen.

Hun beoordelingen leidden tot de volgende uitslag:

Groepen < 10 jaar

1. De Bonen – Carnaval 4 je niet in je 1tje

Groepen 11+

1. Boeren en Boerinnen

2. De Hippe Hippies

3. Vaassen Actief - Razende Reporters

Wisselbeker jeugd

Boeren en Boerinnen

Publieksprijs Jeugd

Eva en Dominique - De Clowns

Middenstand

1. Emma & Sam

2. Bouwmeester Buitengewoon Vers - De dochter van de groenteboer

3. Kom Kinderopvang - Kom in de tijd

Individueel en duo's

1. Jaap van Huffelen

2. Het kan alle kanten op!

3. Baldert

Loopgroepen

1. De Klompjes

2. ZKC - Hengstenbal

3. Speeltuin/Wijkvereniging De Kouwenaar

4. CV De Verzopen Kat

5. De Sjeeskezen

Praalwagens

1. De Toetjesclub - Surfers Paradise

2. SV Vaassen - Kom erbij

3. CV Het Genot - Huis op wielen

4. CV De Wasserstube

5. CV De Beunhazen

Wisselbeker Volwassenen

 De Toetjesclub - Surfers Paradise

Aanmoedigingsprijs

De Drive in Show Emst

Publieksprijs

CV De Beunhazen