Tijdens de optocht ‘vliegt de tijd’

Tijdens carnaval vliegt de tijd. Het was het motto van één van de creaties van de optocht. Daarmee werd de spreekwoordelijke spijker op de kop geslagen, want de stoet door het dorp was zo geweldig dat de tijd al direct omvloog voor het weer massaal opgekomen publiek.

190302 optocht

Sinds vanmiddag is carnaval officieel van start gegaan. Natuurlijk gebeurde dat onder leiding van burgemeester H. van der Hoeve, die de gemeentesleutel overhandigde aan Prins Tom II. Nadat Adjudant Erwin als eerste het woord had genomen en uitgesproken dat De Rossumdaerpers het waarderen dat de burgervader steevast zijn persoonlijke betrokkenheid bij carnaval toont, was het de beurt aan de man die voor het laatst in deze rol aanwezig was. Hij wees vervolgens in zijn toespraak op de lange historie van het vierdaagse feest in Vaassen. Dat gaat terug tot tenminste 1750. Destijds met hulp van de bewoners van kasteel De Cannenburgh: de familie Van Isendoor à Blois. Later groeide dat via De Roje Hane en De Rossumdaerpers uit tot het dorpsfeest dat het nu is met sowieso de qua ledenaantal grootste carnavalsvereniging van het land. Hij benadrukte vooral het geweldig te vinden dat de vrijwilligers zich maatschappelijk inspannen.

Toen was het tijd voor de overdracht van de sleutel. Nadat de burgemeester de macht overdroeg aan Prins Tom II, maakte Prinses Sanne I dat compleet door de ambtsketting van de heer Van der Hoeve af te doen. Carnaval 2019 was geopend!

Dat was tevens het starsignaal voor een heerlijke optocht. Met vele bijzondere creaties. Wat te denken van de kleine motormuis tot de ijsbeer van KCVO. Van de eerste hulp bij opsteken (EHBO) tot de mensen die in de carna(val) zaten. Van geknipt voor carnaval tot De Kouwenaar die als Farao’s kwam, want zij zijn natuurlijk van de Woestijn(weg). Natuurlijk waren er de originele invallen over vliegveld Lelystad of de opwarming van de aarde (er was zelfs een nijlpaard in Vaassen). Natuurlijk lieten alle bekenden van ons Prinsenpaar en het Jeugdtrio zich ook niet onbetuigd.

Het leverde een zware taak op voor de jury bestaande uit Michiel Wiersinga, Annelieke Kolkman en Marjan de Jong. Zij kwamen uiteindelijk tot deze uitslag:

Wisselbeker volwassenen: Speeltuin- en wijkvereniging De Kouwenaar

Aanmoedigingsbeker volwassenen: SV Vaassen

Wisselbeker Jeugd: Louran Veldhuis – Deze motormuis is carnaval te slim af

Middenstand

1. ’t Kappershuus

2. Emma en Sam

3. Montesorri Sterrenschool Geerstraat

Individueel en duo’s

1. Jaap van Huffelen –Het is hot, in Vaassen een Nijlpaard gespot

2. Kelly en Michelle – Een pilletje voor de kater

3. De blije breiers

Loopgroepen

1. Speeltuin- en wijkvereniging De Kouwenaar

2. De Klompjes – Afvalsoap

3. ZKC – Laat ze vliegen

4. CV Altied Schik

5. Gewoon Deurgoan

Praalwagens

1. CV ’t Genot

2. Vrienden van de Prins

3. CV Dik Veur Mekaar

4. De Toetjesclub

5. VV KCVO

Individueel en duo’s onder de tien jaar

1. Louran Veldhuis – Deze motormuis is carnaval te slim af

2. Te Riele - Paardenkarretjes

Groepen 11 plus

1.La casa de Papel – Bankberoving

2. Vrienden van de Jeugdprins

3. Jente Hagen – Wij gaan op rolletjes

4.Jeugdprins Koen - Kampioenschap

5. Tamara en Nikki – Unicorns