Anton te Riele geridderd door de Federatie

Anton te Riele is maandagmiddag tijdens Rosenmontag op Rosenmontag geridderd door de Federatie Europese Narren. Om zijn waarde voor de vereniging te onderstrepen, plaatsen we hier de toespraak van de president van die organisatie, Jan Wesdorp.

190304 anton

Het is als vertegenwoordiger van de Federatie Europese Narren elk jaar een écht feest om De Rossumdaerpers te bezoeken. En zoals gebruikelijk komen we hier niet met lege handen, want we hebben natuurlijk een jaaronderscheiding bij ons. Zo noemen wij die, maar De Rossumdaerpers zouden de Rossumdaerpers niet zijn als ze er niet een veel mooiere uitdrukking voor hebben gevonden: er wordt nu weer iemand geridderd door de Federatie.

Het is hier ook een gebruik om zo lang mogelijk de spanning erin te houden. Dat het zo lang mogelijk duurt tot degene om wie het gaat, maar ook alle anderen door hebben wie in 2019 de gelukkige is. Dat wordt in dit geval moeilijk. Het gaat immers om iemand die helemaal staat voor een commissie. Iemand die zelfs de initiator is geweest van die commissie. Hoewel de Rossumdaerpers een grote vereniging is, zijn er weinig mensen die kunnen zeggen dat zij aan de basis van hun commissie hebben gestaan. Dat is met deze man wel het geval. Het wordt voor deze man al zijn negentiende carnaval met die commissie. En als ik dan ook nog eens zeg dat hij het jaar ervoor Prins was, kan het al helemaal niet meer missen. Daarom maar heel snel de buutmars voor Anton te Riele

Ja Anton, daar sta je.

Voor de medewerkers is jouw belang natuurlijk al jaren duidelijk, maar voor alle anderen wil ik het nog graag uitleggen. Nadat jij in 2000 Prins was, veranderde de wereld heel erg snel. Veiligheid werd voor elke organisatie ongelooflijk belangrijk en op dat gebied heb jij je op een ongelooflijke wijze verdienstelijk gemaakt. Jij hebt eerst het hele veiligheidsplan zelf geschreven. Nog steeds geldt dat plan als de basis onder de veiligheid bij De Rossumdaerpers. Maar niet alleen hier. In de hele politieregio geldt jouw plan als blauwdruk voor evenementen die in een hal worden gehouden. Vervolgens je nu al negentien jaar één van de voorvechters van die groep vrijwilligers.

Denk wel mensen: de dames en heren van de beveiliging, de brandwachten en de EHBO staan heel carnaval paraat om jullie feest te laten vieren. Terwijl jullie je tegoed doen aan het ene drankje na het andere, blijven zij nuchter om in te grijpen. Zij hebben dit jaar zelfs iemand geholpen die een hartaanval had gekregen. Daarom hebben wij als Federatie ons meteen aangesloten bij de voordracht van het bestuur. Als voorvechter van de veiligheid der Rossumdaerpers mag ik jou, Anton te Riele, verheffen in de carnavaleske adelstand en je ridderen door de Federatie Europese Narren.