Bouke Hogenkamp geridderd door de Federatie

Bouke Hogenkamp is maandagmiddag tijdens Rosenmontag op Rosenmontag geridderd door de Federatie Europese Narren. Om zijn waarde voor de vereniging te onderstrepen, plaatsen we hier de toespraak van de president van die organisatie, Jan Wesdorp.

 482048565 Bouke 01 3654440 resized

Beste narren en narinnen,

Voor ons als Federatie Europese Narren is het een mooi moment om hier te staan, want bij De Rossumdaerpers wordt carnaval niet alleen gevierd, maar ook beleefd. Dat werd zaterdag nog eens duidelijk dankzij een artikel over liefst twee pagina’s in De Stentor, waarin beschreven staat dat jullie qua ledenaantal de grootste carnavalsvereniging van Nederland zijn. Dat de ultieme carnavalsprofessor, Theo Fransen, die bevestiging weer gaf, mag je als een mooi compliment beschouwen. Als je bedenkt dat van die 1800 leden er meer dan tweehonderd vaste medewerker zijn, weet je ook hoe groot de concurrentie is voor onze jaaronderscheiding die iemand tot carnavalsridder slaat.

Het is hier een gebruik om de spanning er zo lang mogelijk in te houden. Maar dat is in dit geval best moeilijk. Degene om wie het gaat, is immers bij de start van zijn of haar commissie meteen voorvechter van die groep geworden. Ik zeg bewust zijn of haar, want aanvankelijk bestond de commissie vooral uit mannen, maar de laatste jaren zijn óók daar gelukkig steeds meer vrouwen doorgedrongen. Laat ik dan het eerste tipje van de sluier maar vast lichten. Het begon in 2000 met de veiligheidscommissie. Het betekent dat deze man al twintig jaar elke dag van carnaval (!!) bij de ingang staat. Heel graag de buutmars voor Bouke Hogenkamp

Ja Bouke, daar sta je.

Al twintig jaar ben je er mede verantwoordelijk voor dat iedereen hier onbezorgd feest kan vieren. Terwijl andere mensen de spreekwoordelijke pet tegen de zolder gooien, houd jij je hoofd erbij. Met je rustige optreden ben je één van de mensen die mogelijke incidenten vaak al in de kiem weet te smoren. Maar als het misgaat… Grijp je ook in. Daar is deze verenging je erg dankbaar voor. In de lange historie van De Rossumdaerpers zijn slechts vijftig mensen voor je geridderd. Het is mij daarom een eer je nu te mogen onderscheiden met onze medaille van de Federatie Europese Narren.