Presentatie Jeugdtrio vervroegd en live-uitzending Rossumdaerpers

De presentatie van het nieuwe Prinsenpaar der Rossumdaerpers wordt donderdag live uitgezonden via RTV 794 en via de stream van Vaassen Actief. De club hoopt op deze manier het voldoen aan de recent door de regering afgekondigde verscherpte Coronamaatregelen voor iedereen prettiger te laten verlopen. Gezien die achtergrond is ook de bekendmaking van het nieuwe Jeugdtrio verplaatst van zondag 14 naar donderdag 11 november om 20.11 uur.

Elfde Elfde 02

De laatstgenoemde keuze is gemaakt om dit onderdeel van het programma in de open lucht te kunnen houden. Vanwege de grote belangstelling is het al jaren een gebruik om de nieuwe Prins en Prinses buiten voor te stellen. Omdat veel kinderen nog niet zijn gevaccineerd of nog niet hoeven te worden gevaccineerd, was het onmogelijk om bij dorpscentrum De Wieken de Coronamaatregelen voor dit evenement te handhaven als het in de Burgemeester Beuke zaal zou zijn. Omdat de club zich te allen tijde houdt aan de voorschriften van de overheid, was dat geen optie meer.

Nu is de presentatie van het Jeugdtrio voorafgaand aan de bekendmaking van het nieuwe Prinsenpaar. De rechtstreekse reportage begint nog iets eerder: om 19.55 uur. Dan legt voorzitter Rob Hoppenbrouwer eerst uit waarom de vereniging dit heeft verplaatst en hoe zij zich samen met Residentie De Ruif op 11 november aan alle richtlijnen houdt. Die uitzending is op RTV 794 voor abonnees van Ziggo te volgen via kanaal 36, bij KPN via 1468 en bij CI+ op 328. Vaassen Actief zet de stream op de site en social media.

Vanwege de mogelijke toestroom van jeugdigen is het feliciteren van het nieuwe Jeugdtrio na afloop van de plechtigheden eveneens in de open lucht op de Dorpsstraat, die zoals gebruikelijk op de avond van de Elfde van de Elfde is afgesloten. Er is vervolgens een korte pauze met muziek vanaf de podiumwagen, waarna om elf minuten over negen het nieuwe Prinsenpaar officieel wordt gepresenteerd. Dit is twee uur eerder dan gebruikelijk, omdat alle festiviteiten om middernacht moeten stoppen.

Ook hierbij wordt rekening gehouden met Corona, want na afloop van de presentatie gaan de nieuwe doorluchtige hoogheden niet direct naar de zaal van Residentie De Ruif, maar trekken zij zich even beneden terug. Dat biedt twee voordelen. Ten eerste krijgen mensen die het spektakel volgen via tv of de livestream dan als eerste een reactie van de Prins, Prinses en Jeugdtrio te zien. Zo wordt zo veel mogelijk gestimuleerd dat mensen die alleen willen weten wie deze ‘erebanen’ hebben gekregen dat vanuit hun huis doen.

Verder krijgen mensen die bij de residentie zijn de tijd om in alle rust naar binnen te gaan, omdat zij weten dat het feliciteren na een kwartier, twintig minuten pas begint. Op deze manier wordt gedrang bij de deur voorkomen, want daar is de hele avond controle. Alleen mensen met een vaccinatiebewijs, een bewijs dat iemand genezen is van Corona of met een negatieve Coronatest hebben toegang dat datgene wat zich binnen afspeelt. Zo wordt voorkomen dat iedereen een mondkapje moet dragen. Om de avond zo soepel mogelijk te laten verlopen, krijgen mensen na de Coronacheck een bandje.

Op deze manier hoopt de vereniging dat het een mooie start wordt van carnaval 2022 dat van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart wordt gehouden.