Carnavaleske zaterdag verplaatst naar plein voor De Wieken

Carnavalsvereniging De Rossumdaerpers heeft het feest dat zaterdag vanaf 11.11 uur in de ochtend wordt gehouden, moeten verplaatsen van het marktplein naar het terrein voor dorpscentrum De Wieken. Dat was noodzakelijk, omdat de gemeente door de te verwachten drukte de eerst afgegeven vergunning alsnog heeft ingetrokken.

IMG 20220224 WA0002

,,Natuurlijk zijn we verbijsterd”, aldus voorzitter Rob Hoppenbrouwer. ,,Wij beseffen dat alle radertjes op een laat moment zijn gaan draaien, want we konden pas anticiperen op de laatste versoepelingen van de nationale overheid. Maar… Er is eerst toestemming gegeven. Daarop zijn we in contact getreden met bijvoorbeeld plaatselijke ondernemers, die ook teleurgesteld zijn, omdat zij eveneens voorbereidingen hadden getroffen. Tot slot moet alles bij De Wieken op het allerlaatste moment worden geregeld. Het heeft grote consequenties.”

De club is verbaasd over de onderbouwing van het besluit, want er zou een te grote publieke belangstelling worden verwacht. Het moge toch al lang bekend zijn dat op alle activiteiten van De Rossumdaerpers veel mensen afkomen. Na jaren waarin de club echter de ene tegenslag na de andere teleurstelling moest verwerken, laat zij zich niet terneerslaan en is tandenknarsend akkoord gegaan met de verplaatsing. Dat er feest is, blijft het belangrijkst en dat wil de vereniging alle enthousiastelingen bieden.

Voor Prins Gertjan I en Prinses Eline I beginnen hun plichtplegingen kort na half elf als zij in Museum Vaassen Historie worden geïnterviewd door Radio 794, waardoor mensen al in de stemming kunnen komen. Als de doorluchtige hoogheden van daaruit naar het dorpscentrum lopen, kunnen feestvierders eveneens die kant opgaan. Daar begint om elf minuten over elf het feest met de officiële opening door voorzitter Rob Hoppenbrouwer.

Vervolgens neemt Adjudant Erwin – zoals dat van hem gewoon is tijdens carnaval – de regie over en presenteert een programma, waarin niet alleen DJ’s van de club aan bod komen, maar ook het duo Suitz, dat al eens eerder optrad tijdens de feesten in De Rossumburcht en het publiek gaat vermaken volgens hun bekende slogan: Strak in het pak, uit je dak. Verder zijn die dag optredens van de eigen dansgardes, waardoor de feestvierders overdag een gezamenlijk moment hebben om carnaval 2022 luister bij te zetten. De activiteiten van De Rossumdaerpers eindigen om 15.11 uur, waarna het feest in de plaatselijke cafés en op vele andere plekken in het dorp losbarst.

De vereniging heeft besloten om met het Prinselijk Paar en hun gevolg één van die feesten te bezoeken: vanaf 15.30 uur bij KCVO. Volgend carnavalsseizoen viert de club immers haar 55-jarig bestaan en na ruim twee eeuwen carnaval in Vaassen was in de toenmalige kantine van die voetbalclub in 1967 de oprichtingsvergadering. Hoewel de carnavalisten er zijn voor iedereen, wil De Rossumdaerpers met dit bezoek stil staan bij dat bijzondere moment.