Creatieve optocht rolt door Rossumdaerp

Het ene stukje na het andere werd opgevoerd. Niet alleen de Maori’s toonden hun Hakkadans, maar ook de Bijen wilden met iedereen even bijkletsen. Of neem Beatrix die vlak voor haar pensioen nog allerlei trucjes blijkt te kunnen met haar BH’s. Zo waren er vele creatieve invallen bij de optocht door Rossumdaerp. Omdat het zaterdagmiddag gelukkig droog bleef, werd de stoet door het dorp daarmee een karavaan vol leuke gebeurtenissen die voor een mooie afwisseling zorgden tussen de vele praalwagens.

 

130209optocht

Achter de winnaar van de algemene wisselbeker gaat nog een speciaal verhaal schuil. De Wieskiekers zagen de door hen gebouwde kat immers enkele weken geleden letterlijk in vlammen opgaan. Maanden werk leek voor niets geweest, maar zie daar… De inval kwam. Het dier werd ingepakt in verband en ging alsnog mee door het dorp. Zo kon het beestje toch nog mee met zijn baasjes…
De groep bleef daarmee volgens de jury (bestaande uit Hans Harleman, Theo van de Schepop en Grietje Holtman) de spoorzoekers van KCVO voor. De voetbalclub kwam met liefst 125 jeugdleden de straat op in een trein die als creatie meer dan dertig meter was. Het waren twee van de uitschieters in een prachtige optocht die het weer massaal opgekomen publiek (door de duizenden bezoekers van buiten de plaats was het inwonertal van Rossumdaerp tijdelijk ten minste verdubbeld) vermaakten. Daarbij maakte iedereen gretig gebruik van de voordelen van de eigen werkwijze.

Er waren immers weer vele prachtig gemaakte creaties waaraan maanden werk was besteed, maar Duo Onbekend liet zich ook weer zien. André Bijsterveld en Roel Schumacher beginnen altijd bewust op de laatste vrijdagavond om iedereen af te kunnen troeven op actualiteit. En door de perikelen rond de gaswinning in Groningen en de mogelijke aardbevingen die dit tot gevolg heeft, kwamen zij met hun geheel eigen topact.

Er was ook een andere trend te zien, want er doen steeds meer deelnemers mee aan de optocht, maar wel… In minder groepen. Dat is niet verrassend als wordt bedacht dat KCVO dus 125 jeugdleden inzette en CVO negentig. Toch had ook de jury voor de deelnemende jeugd een zware taak met alle prachtige uitdossingen van de kinderen. Dergelijke aantallen als van KCVO en CVO worden steeds gebruikelijker in de stoet Der Rossumdaerpers. De toeschouwers maalden er niet om. Die genoten…

De uitslag van de optocht is als volgt:

Algemene wisselbeker voor de beste creatie van de optocht:
CV De Wieskiekers – De Kater

Aanmoedigingsprijs:
CV De Skihut – In de kaarten

Volwassenen:
Praalwagens:
1. CV De Wieskiekers – De Kater
2. KCVO – Spoorzoekers
3. De Vrienden van de Prins – Wegenbouw
4. De Klompies – Bigband
5: De Geerstraat – Ruim zien

Loopgroepen:
1. Gewoan Deurgoan – De Generaal
2. Speelrijdvereniging De Kouwenaar – De Bijen
3. ZKC – De Maori’s
4. De toetjesclub – Route 11
5. De Breiclub

Individueel en duo’s
1. Duo Onbekend – NAM Gaswinning
2. Marloes Stegeman – BH Tricks
3. Huub Paulissen – In de prijzen gevallen

Middenstand
1. Emma en Sam – Kadootjes
2. KOM Kinderopvang – Veiligheid

Jeugd:
Algemene Wisselbeker voor de beste creatie:
Rico – De Huizenmarkt

Traditionele prijzen:
1. Rico – De Huizenmarkt
2. Ellis Bouwmeester – Cupcake Sisters
3. Koen, Tijmen, etcetera – Volgend jaar zijn we beter ambulance
4. Celeste en Noa – Diva’s
5. Renate en Elise – Prinses en de Kikker
6. Maarten Geerlings – Prins Willem Alexander
7. Tijn Hagen – Brandweerman
8. Ramano en Esmee – Heks Zebra

Tags: Carnaval, Optocht