Omdat het dit carnavalsseizoen 55 jaar geleden is dat De Rossumdaerpers werd opgericht, start de club de zogenaamde vijfde jaargetijde op vrijdag 11 november met de opening van de bijzondere expositie in Museum Vaassen Historie en een speciale uitvoering van de Elfde van de Elfde in Residentie De Ruif. Bij dat laatste is het publiek van harte welkom en vanaf zaterdag kan ook iedereen mooie relikwieën uit het verleden van de vereniging bewonderen.

Flyer

Volgens de overlevering is De Roje Hane, zoals de club oorspronkelijk heette, opgericht op 11 november 1967. Het was een donkere koele dag zonder zon met 12,2 graden Celsius als maximum temperatuur. En volgens het krantenartikel van 9 januari 1968 gebeurde dat in de kantine van voetbalvereniging KCVO op De Kouwenaar. Nadat er al vele jaren in allerlei vormen carnaval was gevierd in het dorp, paste het in de algemene ontwikkeling in Nederland dat uit de individuele activiteiten verenigingen ontstonden. En dus ook in Vaassen waar het feest al tenminste sinds 1751 vaste grond onder de voeten had.

Omdat bij carnaval jubilea altijd worden gevierd bij een meervoud van elf, is dit dus het jubileum en dankzij Museum Vaassen Historie wordt het een speciale uitvoering, want vrijdag wordt een expositie over de historie van De Rossumdaerpers geopend. Vanaf 12 november is die gratis toegankelijk voor publiek tijdens de gebruikelijke openingstijden op vrijdagen van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur. De expositie duurt tot 25 februari 2023. Groepen kunnen op afspraak het museum bezoeken voor een rondleiding. De expositie bevindt zich op de eerste etage, maar er is een traplift aanwezig.

Verwacht geen chronologische opsomming van het verleden, maar bijzondere voorwerpen, mooie foto’s, notulen en krantenknipsels uit een grijs verleden. Wat te denken van de capes, de rode en de witte jassen van de Raad van Elf uit de jaren zeventig en tachtig. We zien Prins Martin en Prinses Karin uit 2005 in vol ornaat. Er is een bar, zoals die in de jaren tachtig in de tent tegenover kasteel de Cannenburgh stond. Verder de speciale onderscheiding die Toon Leerkes kreeg toen hij in 1976 werd uitgeroepen tot erevoorzitter met daarop de namen van alle Raadsleden van dat moment, de eerste proclamatie zoals die door Marjo Duinstee is uitgeschreven op perkament voor Prins Remmelt I in 1986, de Rossumdaerper klok van Jan Duinstee toen hij werd uitgeroepen tot Lid van Verdienste, de Rossumdaerper bierpul van Wijnand en Bep Vosselman, oude danspakjes van de dansgardes, de spaarkastjes waarmee in De Ruif werd gespaard voor carnaval in de jaren zeventig, de ingebonden Rossumkoeranten liggen klaar om te worden doorgebladerd en ga maar door en ga maar door. Voor iedereen die iets met de vereniging heeft, is er wel iets te vinden.

De opening is vrijdag de Elfde van de Elfde om elf minuten over negen in de avond in het museum door Prins Gertjan I en Prinses Eline I. Zij krijgen de tijd om als eersten een kijkje te nemen, maar daarna verplaatst het gezelschap zich zonder de doorluchtige hoogheden naar de Residentie, waar voor het eerst sinds 2019 en de opheffing van de beperkingen door Corona weer een traditionele avond wordt gehouden om het seizoen in te luiden. Vanwege Corona is er geen nieuw Prinsenpaar, maar de club wil het Gertjan en Eline niet onthouden om op traditionele wijze te worden ingehaald. Dus vandaar dat die avond om elf minuten over elf de officiële aftrap wordt gegeven van carnaval 2022/’23 met de presentatie in de open lucht van de voorgangers van het feest op het podium tegenover De Ruif. Feestvierders zijn hierbij van harte welkom.

 

Rossumkoerant

Voorkant Rossumkoerant

Volg ons!

x round   

Snel naar...

Wil je gelijk naar de meest bezochte pagina's van onze vereniging, klik dan snel op een van de volgende mogelijkheden.

Fotos

Kijk hier hoe het feest bij en door ons wordt gevierd.

Programma

Ons programma van carnaval? Die kan je hier vinden.

Facebook

Meer foto's bekijken? Er staan er nog veel meer op onze Facebookpagina.