Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van onze vereniging heeft voorzitter Jan Hagen vrijdag een toespraak gehouden, waarin hij stil stond bij het jubileum en een vooruitblik gaf op de toekomst van de vereniging.

Nadat de voorzitter de aanwezigen welkom heeft geheten, vertelde hij onder meer:

Dankzij Museum Vaassen Historie heeft iedereen de afgelopen maanden stil kunnen staan bij onze historie. Die is rijk. Die is bijzonder. Die is prachtig. Maar die voelt ook als een verplichting. Wij zijn de generatie die dit feest – dat al sinds tenminste 1751 in ons dorp wordt gevierd – op een goede manier wil doorgeven aan de volgende. Want hoe mooi zal het zijn voor vele van onze huidige medewerkers om over 22 of 33 jaar hier te komen en dan nieuwe Rossumdaerpers in actie te zien. Zodat we over 55 jaar nog steeds een bloeiende vereniging zijn. Ik zal er dan niet meer zijn, maar sommige van de aanwezigen wel. We gunnen jullie nu al een prachtig 110-jarig jubileum.

Op die weg wachten ons nog wel vele hobbels. Het wordt immers steeds moeilijker om als vrijwilligersorganisatie een evenement te houden. De wet- en regelgeving wordt telkens gecompliceerder en vrijwilligers krijgen voor hetzelfde werk een steeds moeilijker taak. Dat we daarin de overheid niet altijd naast ons zien, maar ook vaak tegenover ons, heb ik in het voorwoord van de Rossumkoerant al geschreven. Dat is jammer, maar laten we met zijn allen óók beseffen dat een deel van die regelgeving ons moet helpen. Niemand wil verantwoordelijk zijn voor een ongeluk in De Rossumburcht.

Als bestuur zijn we er ongelooflijk blij mee dat we in de 55 jaar van ons bestaan zijn uitgegroeid tot een organisatie van meer dan 250 medewerkers en ruim 1800 leden. Maar succes heeft nooit alleen zonzijdes. Er kleven ook altijd schaduwkanten aan. En die zijn er bij ons ook. Het doet ons ongelooflijk veel pijn dat we een wachtlijst hebben met honderden mensen daarop. Mensen die graag met ons willen mee feesten en mensen die wij graag bij onze feesten willen betrekken.

En dat zijn ook nog eens vooral die jongeren die ook al in vele andere facetten van het leven lastig een start kunnen maken met onzekerheid in hun arbeidzame leven en voor hen onbetaalbare woningen. Wij kunnen helaas geen beloften doen, want De Wieken is niet van elastiek, maar weet dat we nadrukkelijk zoeken naar kansen om jullie toegang te geven tot carnaval in Rossumdaerp. Wij zoeken naar mogelijkheden, maar het zou prachtig zijn als niet alleen onze overheden, maar ook de andere partners die nu in deze Rossumburcht zijn, daarin naast ons willen staan en willen meedenken. We mogen de jeugd niet buiten laten staan. Juist om over 55 jaar nog steeds een geweldig carnaval te kunnen vieren.

Want dat is carnaval in Rossumdaerp. Van Vaassenaren voor Vaassenaren. Met mensen van alle generaties, alle gezindten en alle welstandsniveaus. Dat was de gedachte die Toon Hagen en Toon Leerkes hadden toen zij als vertegenwoordigers van de Instuif en De Roje Hane in de zandbak van de Maria kleuterschool besloten dat carnaval er niet meer voor een groep, maar voor alle Vaassenaren moest zijn. Die zandbak is natuurlijk vooral een mooi verhaal. En alleen daarom al koesteren we dat verhaal. Maar… Laten we vooral de gedachte die er bij de pioniers achter zat koesteren. Zij waren toen al niet alleen, want ook zij konden het alleen samen met anderen. Carnaval is samen. En laten we samen de toekomst tegemoet gaan. Samen beseffen dat we keihard moeten blijven werken om zo’n mooie vereniging te houden. Dat we samen blijven bedenken dat arrogantie de grootste valkuil is die ons kan doen laten vallen. Maar ook samen feesten. Samen het leven vieren. Opdat onze kinderen in 2051 drie eeuwen carnaval in Vaassen samen kunnen bejubelen. En in 2078 samen kunnen genieten van 110 jaar Rossumdaerpers.

Agenda

10 t/m 14 februari 2024
CARNAVAL

Volg ons!

   

Snel naar...

Wil je gelijk naar de meest bezochte pagina's van onze vereniging, klik dan snel op een van de volgende mogelijkheden.

Fotos

Kijk hier hoe het feest bij en door ons wordt gevierd.

Programma

Ons programma van carnaval? Die kan je hier vinden.

Facebook

Meer foto's bekijken? Er staan er nog veel meer op onze Facebookpagina.