De Rossumdaerpers is er superblij mee dat het jubileumjaar op 11 november wordt geopend met een expositie in Museum Vaassen Historie over de historie van carnaval in het dorp. Daarvoor roept de vereniging de hulp in van de mensen uit de wijde omtrek. Als iemand iets bijzonders heeft, neem dan a.u.b. contact op en geef dit ter bruikleen, zodat belangstellenden hiervan straks kunnen genieten.
Op 11 november 1967 werd een carnavalsvereniging opgericht in Vaassen, waardoor De Rossumdaerpers dan 55 jaar bestaat. Dat wordt luister bijgezet door onder meer voorwerpen, foto’s, onderscheidingen en kledingstukken ten toon te stellen om de bezoekers onder te dompelen in het verleden van het volksfeest dat ook in het dorp al eeuwen een vaste plaats kent. Namens de vereniging proberen Jan Casteel, Jan van Bussel en Jan Leerkes zo veel mogelijk spullen te verzamelen. Dus mocht u iets op zolder hebben liggen, in een doos hebben gestopt of misschien in de kamer hebben hangen en denken: dat kan interessant zijn, neem a.u.b. contact op via het mailadres
Een mooi voorbeeld van iets wat Museum Vaassen Historie en de club ten toon hopen te stellen, is het originele kasboek van Anna Margaretha gravin van Renesse van Elderen, die in 1751 al verwerkte dat er was betaald voor mestkalveren en potsenmakers (zo werden artiesten destijds genoemd) om carnaval luister bij te zetten. Zij was destijds getrouwd met Frederik Johan van Isendoorn à Blois en kasteelvrouwe. De bewoners van kasteel de Cannenburgh ondersteunden de bevolking bij het geregeld vieren van carnaval. Op de bijgevoegde foto van haar kasboek uit 1760 ziet u een latere betaling die zij deed om de Vastenavondviering luister bij te zetten. Het kasboek is voor de moderne mens bijna niet lezen, maar onder punt 32 (de voorlaatste) schreef zij: vin de France levrée au carneval passee pour traitter les domestique par quitt. Daarmee bedoelt zij: Franse wijn, geleverd ter gelegenheid van het carnaval om de personeelsleden te trakteren; met een kwitantie.